Блог
Ентеральне харчування і його види 

Ентеральне харчування і його види 

30.07.2021

Ентеральне харчування (клінічне харчування) має багато переваг і різних форм для застосування. Чому сьогодні це дуже актуально і які є види ентерального харчування, розповів доктор медичних наук, професор (кафедра анестезіології Вінницького медичного університету), завідуючий відділення реанімації однієї з лікарень Дмитро Дмитрієв

Ентеральне харчування. Кому і навіщо воно потрібне? І навіщо різні види?

По перше, ентеральне харчування потрібне всім пацієнтам в критичному стані, які втрачають енергію і не можуть харчуватися самостійно. Вони втрачають білок, жири, вуглеводи, тобто все те, що входить якраз в ентеральне харчування та необхідне для одужання. 

По-друге, воно потрібне для пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Основна хвороба в них призводить до порушення не тільки білкового обміну, а й до порушення всіх видів обміну, що є характерною ознакою тяжкого перебігу онкологічного захворювання. 

По-третє, клінічне харчування важливе для пацієнтів з ендокринологічними захворюваннями, особливо коли вони мають проблеми із загоєнням ран, трофічними виразками і тд. Є окрема група пацієнтів з цукровим діабетом, для яких ентеральне харчування є трохи іншим, і має науково обгрунтоване обмеження цукру та глюкози. 

Важливо додати, що різні види ентерального харчування потрібні і для різних критичних станів. Наприклад, під час харчування пацієнтів у критичному стані потрібно використовувати збалансоване харчування, яке має незамінні амінокислоти, вітаміни, всі мікроелементи. Воно має бути висококалорійним, тому що пацієнт у відділенні інтенсивної терапії не отримує достатньої кількості калорій і йому вкрай необхідно отримати більший об’єм калорій за менший час. Таким чином, при використанні збалансованих ентеральних сумішей пацієнт отримує добові норми білків, вуглеводів та мікроелементів. 

Існує ще підтримуюче харчування, яке сприяє підтриманню білкового та інших видів обмінів в організмі. 

На які види поділяють ентеральне харчування за способом застосування?

Ентеральне харчування також можна поділити за способом застосування: зондове (введення ентеральних сумішей у зонд або стому), харчування, яке можна пити і сіпінг (додаткове пероральне харчування, що застосовується в якості додаткової підтримки організму поживними речовинами і енергією).

І коли ми говоримо про сіпінг, то хочу згадати про ентеральне харчування від компанії Фрезеніус, а саме Фрезубін.Слід наголосити, що на ринку України також є Суппортан, який можна застосовувати в якості підтримуючого ентерального харчування через трубочку (Сіпінг) . 

Чим хороший сіпінг? Це окремий спосіб харчування, головна перевага якого в тому, що пацієнт самостійно приймає необхідну дозу. Це має позитивний вплив на кишківник, і кишечник починає активніше працювати. Скажімо так: всі критичні стани без виключення супроводжуються тим, що порушується адекватна робота кишечника. Сіпінг сприяє підтриманню всіх функцій кишечника. 

Якщо пацієнт їсть самостійно, чи можна обійтися звичайною їжею домашнього чи лікарняного приготування?

Якщо у нас пацієнт не має чітко вираженого патологічного процесу - без онкології,  важкого критичного стану, в принципі він може харчуватися звичайною їжею, як і всі. Якщо у пацієнта критичний стан, у нього більш виражене порушення білкового,  енергетичного обміну, і домашнє чи звичайне харчування в лікарні не забезпечить тих потреб, які необхідні пацієнту для одужання. Для цього й придумали висококалорійне ентеральне харчування, під час якого білки розщеплюються до амінокислот, які краще всмоктуються, і організм не витрачає на це енергію. Якщо говорити по-простому, то коли людина вживає м'ясо, воно спочатку розщеплюється до амінокислот, а потім ці амінокислоти всмоктуються. І якщо на розсмоктування м’яса пацієнт витрачає велику кількість калорій, то у випадку ентерального харчування він калорій на це не витрачає, що дозволяє досягнути кращого клінічного результату. Саме тому це харчування має медичне або клінічне значення для хворих в критичному стані. Якщо говоримо про поживну суміш Фрезубін, то є форма Фрезубіну з харчовими волокнами, які сприяють запуску кишечника.

Чому Фрезубін ідеально підходить у випадках необхідності внутрітинової підтримки? В чому його особливість?

Я люблю Фрезубін і користуюсь ним 15 років. Це європейська якість, зручна форма застосування. 

По-перше, Фрезубін використовується в пакетах, які мають клапан захисту від інфікування, що дозволяє використовувати даний засіб безпечно. 

По-друге, це дуже збалансована по складу, мікроелементах, білках і амінокислотах ентеральна суміш, яка дозволяє забезпечити ефективне ентеральне харчування практично у всіх пацієнтів з патологічними станами - онкологія, ендокринологія, у критично хворих пацієнтів відділень реанімації, а також допомагає покращити перебіг та швидкість одужання в післяопераційний період.

Однією з особливостей цієї суміші є те, що там містяться Омега-3 жирні кислоти, які за останніми дослідженнями в клінічному (ентеральному харчуванні) виконують дуже важливі функції, що дозволяють скоротити інфікування, різні ускладнення у наших пацієнтів і навіть смертність.

Коли найкраще розпочати ентеральне харчування?

Із самого початку захворювання. Як тільки пацієнту це дозволено і потрібно. У нас в лікарнях раніше була тенденція, що спочатку, наприклад, після операції, пацієнти були голодні, а потім можна було кефір або щось інше. Зараз, якщо ми беремо до уваги світові дослідження, ентеральне харчування розпочинається як можна раніше. Деякі автори пишуть, що в першу добу після операції можна починати використання ЕХ. Також існує таке поняття як трофічне ентеральне харчування - це мінімальні дози, які вводяться через зонд (умовно 2-3 мл на кг), що профілактує загибель ентероцитів. Потім цю дозу можна збільшувати. Таке трофічне харчування можна розпочати і на шосту годину після операції. Чим раніше, тим краще. 

Як давно ви використовуєте ентеральне харчування?

Я працюю 23 роки. Ентеральне харчування (а саме Фрезубін) використовую для всіх хворих, як тільки він з’явився на ринку. До цього використовував прості дитячі суміші. Ними теж можна годувати пацієнта. Вони теж збалансовані, але не висококалорійні.