Блог
Нозокоміальні інфекції: хто такі і з чим їсти?

Нозокоміальні інфекції: хто такі і з чим їсти?

19.07.2021

Внутрішньолікарняні або нозокоміальні інфекції - захворювання, що трапляються у пацієнтів, які знаходяться в лікувальних закладах. За даними ВООЗ 15% госпіталізованих пацієнтів стикаються із цими захворюваннями. 

Найвищі ризики отримати нозокоміальну інфекцію у пацієнтів відділень інтенсивної терапії, опікових центрів, відділень трансплантології та відділень для новонароджених.

Найчастіше нозокоміальні інфекції виникають під час зараження крові через центральний венозний катетер, шляхом інфікування сечовивідних шляхів через уретральний катетер, на місці хірургічного втручання або ж у пацієнта розвивається пневмонія, пов'язана з штучною вентиляцією легень. 

  • Інфекції крові, пов'язані з центральною лінією (CLABSI) - це смертельні внутрішньолікарняні інфекції, з рівнем смертності у 12–25%. 
  • Катетер-асоційовані інфекції сечовивідних шляхів (CAUTI) - найпоширеніший тип внутрішньолікарняної інфекції у всьому світі. CAUTI спричинені ендогенною природною мікрофлорою пацієнтів. Катетери, розміщені уретрі, служать каналом для проникнення бактерій, тоді як неповне спорожнення сечового міхура і застій сечі в катетері забезпечують сприятливе середовище для розмноження бактерій. 
  • Інфекції у місці хірургічного втручання (SSI) - це внутрішньолікарняні інфекції, які виникають у 2-5% пацієнтів після операції. Це другий за поширеністю тип внутрішньолікарняних інфекцій, в основному викликаних золотистим стафілококом, що призводить до тривалої госпіталізації та ризику смерті.  Захворюваність може сягати 20% залежно від процедури та критеріїв спостереження, що використовуються в лікарні.
  • Вентилятор-асоційована пневмонія (VAP) - це внутрішньолікарняна пневмонія, виявлена у 9–27% пацієнтів на апаратах штучної вентиляції легенів. Зазвичай це розвивається протягом 48 год після інтубації трахеї. 86% внутрішньолікарняних пневмоній пов’язані з вентиляцією.

Збудниками внутрішньолікарняних інфекцій можуть бути бактерії, віруси та гриби.  

Головним шляхом запобігання розвитку та поширенню нозокоміальних інфекцій є профілактика. Найчастішим джерелом інфікування стають медичні відходи приблизно 20% -25% з яких є потенційно небезпечними. 

Внутрішньолікарняні інфекції є  важливою причиною захворювань та смерті, тому ним потрібно запобігати якомога раніше, щоб можна було ефективно контролювати їх поширення.

  • У лікувальному закладі мають бути прописані правила очищення та дезінфекції стін, підлоги, вікон, ліжок, ванн, унітазів та інших медичних виробів. 
  • Часте провітрювання та фільтрація повітря може усунути бактеріальне забруднення повітря в медичному закладі. Необхідно регулярно перевіряти фільтри та вентиляційні системи загальних палат, операційних та блоків інтенсивної терапії. 
  • Слід також моніторувати якість води у медичному закладі, для цього бажано проводити мікробіологічний аналіз води. 
  • Відсутність правил приготування або зберігання їжі може спричинити спалах харчових інфекцій.

Також нозокоміальні інфекції можуть передаватися від медичного персоналу. Особиста гігієна необхідна кожному, тому персонал повинен її підтримувати. Після контакту із зараженими пацієнтами необхідна дезактивація рук належними дезінфікуючими засобами для рук. Слід застосовувати безпечні методи ін’єкцій та одноразове обладнання, яке є первинно стерильним та мінімізує ймовірність зараження. Використання масок, рукавичок, чохлів або належної уніформи є важливим для надання медичної допомоги.

Ще одним з джерел інфікування пацієнтів всередині лікарні є медичні відходи, які є потенційним резервуаром для патогенних мікроорганізмів, та потребують належної утилізації. 10–25% відходів, що утворюються у закладах охорони здоров’я, є небезпечними. Інфіковані медичні відходи слід зберігати окремо. Медичний персонал та прибиральників необхідно поінформувати про небезпеку відходів та належне поводження з ними.

А чи дотримуються принципів профілактики нозокоміальних інфекцій у Вашому закладі?

Статтю адаптувала Дарія Сімчук - лікарка-анестезіолог,  співзасновниця Рrogress platform, інструктор BLS від ERC, експерт #проковід від ЮНІСЕФ. Першоджерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169116309509