Блог
РОЛЬ ХАРЧУВАННЯ В ОНКОЛОГІІ НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ

РОЛЬ ХАРЧУВАННЯ В ОНКОЛОГІІ НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ

30.07.2021

1. ЯК ПОМІТИТИ ЗМІНИ?

Якщо впродовж місяця організм втратив понад 5% початкової маси тіла, це свідчить про недостатність поживних речовин у щоденному меню. Такий стан шкідливий для здоров’я, тому потрібно скорегувати раціон і додати до нього лікувальне харчування.

2. ЧОМУ ВИНИКАЄ НЕДОСТАТНІСТЬ ХАРЧУВАННЯ?

Під час хвороби та на стадії одужання організм потребує додаткової енергії та білків, які є будівельним матеріалом для нових клітин. Якщо ж раціон залишається на звичайному рівні або навіть погіршується, виникає недостатність харчування.

3. У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ТАКОГО СТАНУ?

Недостатність харчування негативно впливає на процес лікування, з’являється відчуття втоми, пригнічення, погіршується загальне самопочуття. У такому стані організму складно відновлювати свої функції.

4. ЯК ЗАПОБІГТИ ВТРАТІ МАСИ ТІЛА?

Сіпінги (у перекладі з англійської sippin — «маленькими ковтками») — це ефективний засіб для профілактики недостатності харчування. Спеціальні поживні суміші містять увесь комплекс концентрованих нутрієнтів (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали) у рідкому стані. Вони зручні для споживання навіть у післяопераційному періоді.Сіпінгом необхідно доповнювати свій звичайний раціон.

5. ЯКИМ ЧИНОМ ПОЄДНУВАТИ ЗВИЧАЙНУ ЇЖУ ТА СІПІНГ?

Важливо зберегти у раціоні пацієнта достатню кількість поживних речовин. Саме тому ентеральне (питне) харчування, тобто сіпінг, можна поєднувати зі звичайною щоденною їжею. Їхнє співвідношення залежить від потреб в енергії, а також від кількості інших продуктів у раціоні.

6. СКІЛЬКИ ПЛЯШЕЧОК ВЖИВАТИ ЩОДНЯ?

Підраховуючи калорії, зможете оцінити потребу у сіпінгах.

  • Якщо звичайні продукти забезпечують від 50 до 75% добової норми енергії, вживайте 2-3 пляшечки на добу.
  • Якщо звичайні продукти забезпечують менше 50% добової норми енергії, додавайте до раціону 3-4 пляшечки ентерального харчування.