Блог
Суппортан

Суппортан

30.07.2021

Для критичних хворих дуже важливе правильне і якісне харчування. Як це можливо робити і чому в цьому процесі дуже важливий Суппортан, розповів  доктор медичних наук, професор (кафедра анестезіології Вінницького медичного університету), завідуючий відділення реанімації однієї з лікарень Дмитро Дмитрієв.

Розкажіть як і чим можна проводити харчування критичних хворих?

І чи є в цьому якась відмінність?

Критичних хворих можна годувати будь-яким ентеральним харчуванням. І потрібно це робити. Особливість Суппортану в тому, що він збалансований по амінокислотах та інших мікроелементах і має високу калорійність. А якщо ми говоримо про відділення реанімації, де в основному перебувають критично хворі, то в середньому там пацієнт повинен отримувати 60-70 калорій на кілограм, щоб підтримувати організм. І одного Суппортану вистачить середньостатистичному хворому для того, щоб його нагодувати у відділеннях реанімації і отримати достатню кількість калорій. А годувати потрібно всіх пацієнтів в критичному стані будь-яким препаратом ентерального харчування. Але так як ми говоримо, що я користуюся Фрезубіном і Суппортаном, то я кажу про них.

Як правильно використовувати Суппортан? За допомогою сіпінгу чи маленьких ковтків? Чи як?

Якщо пацієнт може користуватися сіпінгом, то хворий може вживати пляшечку суппортану протягом  2-4 години. Все залежить від клінічного стану хворого. Особливості сіпінгу в тому, що він сприяє швидшому відновленню функції кишківника. Але досі тривають дискусії, як правильно годувати. Дехто говорить, що можна проводити циклічне годування, тобто годувати по годинах, як призначають дози. Дехто говорить, що потрібно проводити постійне зондове годування. Наприклад, пацієнту потрібно 1000 мл розчину, тоді цей розчин можна вводити постійно через зонд протягом доби з використанням спеціальних дозаторів. Однозначно, що годувати потрібно, і в цьому спільність думок. Якщо пацієнту зручно отримувати циклічне харчування, то можна так, а якщо він знаходиться на апараті ШВЛ, його можна годувати цілодобово через зонд, попередньо порахувавши його дозу. Якщо говорити про пацієнта в критичному стані, то я ставлю зонд і маленькими об’ємами протягом доби годую такого пацієнта. Це моя практика. 

Яка перевага чи відмінність Суппортану як продукту для ентерального харчування?

Основне - це європейська якість даного препарату. По-друге, збалансованість (по амінокислотах, мікроелементах), по утриманню незамінних амінокислот. По-третє, зручна у використанні упаковка і можливість застосування шляхом сіпінгу. І по-четверте, є висококалорійні форми, які в менших об’ємах дають більше калорій, що важливо для деяких груп пацієнтів.

Ви вже згадували про підтримуюче харчування? Поясність, що це таке.

Є трофічне (підтримуюче) харчування - це харчування маленькими об’ємами, що необхідне кожному пацієнту. Спочатку для пацієнтів може застосовуватись саме такий вид харчування, а потім повноцінне ентеральне, коли пацієнт отримує вже всі об’єми, які потрібні. Не всім пацієнтам, наприклад, відразу дозволено отримати весь об’єм у зв’язку з їх станом, тому в даному випадку є підтримуюча терапія з мінімальною необхідною кількістю калорій (білків, жирів і вуглеводів).

Яка область застосування цих харчових сумішей?

Критично хворі, онкологія, ендокринологія, паліативні хворі - це основна категорія пацієнтів. Але використовувати можна і для тих, хто був прооперований, для хворих, які мають проблеми із всмоктуванням в кишечнику. Навіть під час анорексії це харчування також можна використовувати.Там звісно, інша проблема. Психологічна. Але для того, щоб швидко відновити баланс організму, підтримуюче харчування підійде.